📦 K objednávkám nad 2.500 Kč balíková doprava po celé ČR ZDARMA 📦

Jak se zbavit holubů - kompletní průvodce

Mnoho lidí považuje krmení holubů za nevinně romantickou kulisu městských center. Místním obyvatelům však holubi způsobují nemalé potíže. Jsou častým problémem pro majitele domů i bytů s balkony, kteří hledají řešení, jak se zbavit holubů na balkoně.

Holubi si často vybírají centra měst se starými domy jako své útočiště a hnízdiště. Staré budovy jim nabízejí mnoho míst k hnízdění, jako jsou nevyužívané půdy, kryté výklenky, římsy nebo balkony. Město a jeho obyvatelé a návštěvníci jim navíc poskytují dostatek potravy. Krmení holubů na náměstích je oblíbenou činností lidí všech věkových kategorií. Přemýšlíte, co účinkuje proti holubům na balkoně nebo vůbec, co odpuzuje holuby? V článku probereme, jak se zbavit holubů a co proti nim vlastně funguje.

Proč se zbavit holubů a jaká představují holubi rizika

Holubi, i když jsou běžnou součástí městského prostředí, mohou způsobovat řadu problémů. Přítomnost holubů totiž představuje několik zdravotních rizik. Jedním z hlavních je přenos chorob. To pak přirozeně vede k hledání způsobů, jak se holubů zbavit, nebo jak alespoň podstatně omezit jejich výskyt. Holubi jsou známí přenašeči různých nebezpečných infekčních nemocí, jako je histoplazmóza, kryptokokóza a psitakóza. Tyto choroby mohou postihnout lidi, kteří přijdou do kontaktu s holubím trusem nebo vdechují prach obsahující spory těchto patogenů.

Dalším zdravotním rizikem jsou roztoči a paraziti, které holubi přenášejí. Roztoči, klíšťata a blechy mohou přecházet na lidi a domácí zvířata, což způsobuje podráždění kůže a alergie. Holubí trus navíc obsahuje látky, které mohou vyvolávat silné alergické reakce. Alergici mohou trpět dýchacími potížemi, vyrážkami a dalšími nepříjemnými symptomy při kontaktu s holubím trusem či peřím.

 

Holubi mohou znepříjemnit bydlení i esteticky. Holubí trus obsahuje kyselinu močovou, která je velmi agresivní a může způsobovat korozi a poškození různých povrchů, včetně kovových konstrukcí, betonu, omítek a kamene. To kromě výrazného nepříjemného zápachu a odpudivému vzhledu může vést také k drahým opravám znečištěných ploch. Holubí trus navíc může kontaminovat různé povrchy, se kterými obyvatelé domů, a především děti, přicházejí do styku.

Trusem znečištěné prostředí může být nevhodné pro pobyt lidí a zvířat. Dalším nepříjemným faktorem je hluk a neklid, který holubi způsobují. Jejich neustálé vrkání a pohyb, spolu s ruchem způsobeným domácími zvířaty, reagujícími na holuby, mohou narušovat klid a pohodu bydlení.

Kromě zdravotních a estetických problémů mohou holubi narušit i místní ekosystémy. Ve velkém počtu totiž holubi potravní konkurencí vytlačují původní druhy ptáků. Při odstraňování holubích hnízd a řešení problémů s holuby je však nutné dodržovat platné zákony. V České republice se jedná především o zákon o ochraně přírody a krajiny a zákon o ochraně zvířat proti týrání. Tyto zákony stanovují podmínky pro zásahy do hnízdění ptáků a jejich ochranu. Hnízda holubů je možné odstranit jen mimo jejich hnízdění.

 

Způsoby, jak se efektivně zbavit holubů na balkoně

Zbavit se holubů obvykle znamená kombinaci různých metod jejich plašení a zabraňování jim v nalétávání, pobytu a hnízdění. Metody boje s holuby dělíme do několika kategorií, a to na mechanické, optické, chemické a zvukové plašiče. Každá z nich má své výhody a specifické použití, které může pomoci při efektivním řešení problému s holuby.

Mechanické zábrany proti holubům

Mechanické metody zahrnují fyzické bariéry, které brání holubům v přístupu do určité oblasti chráněné danou bariérou. Tou může být síť, trnový rošt, hroty vybavená lišta, mříž nebo jiná pevná překážka. Jednou z nejúčinnějších mechanických metod je instalace ochranných sítí. Sítě mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je nylon či kov.

 

Plastové sítě mohou mít různé gramáže (sílu vláken), od jemných a téměř neviditelných sítí až po silné zábrany s tlustými vlákny a zdálky viditelnou stukturou. Jemnější sítě mají výhodu v tom, že zachovávají estetiku balkonu nebo jiného místa chráněného proti holubům. Hodí se tak do míst, kde je potřeba zbavit se holubů, ale u toho co nejméně rušivě zasáhnout do vzhledu budov.

 

Další oblíbenou mechanickou metodou je instalace hrotů na parapety a zábradlí. Hroty jsou fyzickou bariérou, která zabraňuje holubům v přistání a odpočinku na daném místě. Hroty jsou obvykle z nerezové oceli nebo trvanlivého plastu a snadno se instalují na vhodná místa. Těmi jsou obvykle parapety, římsy, zábradlí, vodorovné části sloupů a běžného technického vybavení ve městě.

V naší nabídce najdete kovové hroty nebo plastové hroty.

Mechanicky se pomocí mříží, sítí a obdobných bariér také snažíme zabránit přístupu holubů do míst, kde obvykle hnízdí. V oblibě mají vyšší místa, proto jako hnízdiště obvykle používají půdy, seníky, balkony, věže nebo mostní konstrukce. K zabránění holubů v přístupu k takovým místu používáme opět sítě nebo drátené systémy.

 

Optické metody odstrašení holubů

Optické metody boje s holuby využívají vizuální podněty k odstrašení holubů. Jedním z nejběžnějších optických odpuzovačů jsou lesklé a reflexní materiály, které odrážejí světlo a pro ptáky jsou nepříjemné a odpuzující. Tyto materiály se pak lepí nebo jinak připevňují na místa, kde se holubi často vyskytují. Holubi vnímají i člověku neviditelnou UV část světelného spektra, takže UV samolepky, UV pásky a obdobné vizuální plašiče v UV spektru člověka neruší, zatímco na holubi účinkují.

Další optickou metodou je použití falešných predátorů, jako jsou umělé modely dravců, např. havrani nebo jestřábi, a to v podobě samolepek, nebo plastických 3D modelů. Nevýhodou u nich je to, že je potřeba je nepravidelně přemisťovat, protože holubi si po čase uvědomí, že modely jsou neškodné.

 

Chemické metody odpuzování holubů

Chemické metody zahrnují použití látek, které jsou holubům pachově nepříjemné. Jednou z možností jsou speciální spreje, které odpuzují holuby svou vůní. Spreje pak aplikovujeme na místa, kde se holubi často vyskytují. Další chemickou metodou jsou lepící gely, které aplikujeme na parapety a další povrchy, kam holubi nalétávají. Tyto gely vytvářejí pro holuby nepříjemný povrch, který jim brání v přistání. Některé esenciální a éterické oleje, jako např. eukalyptus nebo mátový olej mohou také fungovat jako přírodní odpuzovače, ale nevydrží tak dlouho jako chemické přípravky a jsou dražší.

 

Zvukové plašiče proti holubům

Akustické plašiče vydávají zvuky neslyšitelné pro člověka, ale nepříjemné holubům. V místě aplikace je odrazují od přebývání a hnízdění. Tyto plašicí přístroje vydávají vysokofrekvenční zvuky nebo zvuky dravců, které holuby děsí. Zvukové plašiče jsou obvykle naprogramovány tak, aby vydávaly zvuky v nepravidelných intervalech, což zvyšuje jejich účinnost a omezuje u holubů vznik návyku a tolerance plašiče. Nevýhodou akustických plašičů bohužel je, že stejně jako například u plašičů hlodavců je mohou někteří lidé s dobrým sluchem slyšet. V takovém případě jsou zvukové plašiče holubů nepříjemné i pro člověka.

 

Další metody jak se zbavit holubů

Kromě už vyjmenovaných metod existují i další způsoby, jak se zbavit holubů na balkoně nebo poblíž lidských obydlí. Automatické vodní postřikovače mohou být naprogramovány a vybaveny čidlem tak, aby při detekci pohybu spustily spršku vody, což holuby odstraší. Praktické doporučení ze života je důsledné odstranění volně dostupných zdrojů potravy a uzavření přístupových bodů do míst, kde se hromadí potenciální zdroje potravy. Holubi nejsou vybíraví, živí se semeny, obilovinami, zbytky lidských potravin i odpadky. Zajištění, aby na balkoně nebo v jiné oblasti nebyly dostupné žádné zdroje potravy, a uzavření všech potenciálních přístupových bodů, kde by holubi mohli hnízdit, jsou klíčové kroky v prevenci jejich návratu.

Kombinací těchto opatření můžete účinně snížit nebo úplně eliminovat přítomnost holubů ve vašem okolí. Často je nutné kombinovat více výše zmíněných metod a přizpůsobit je vašim podmínkám.

 

Zákonné normy týkající se holubů

Při odstraňování holubích hnízd je důležité dodržovat platné zákonné normy v České republice. Zákon o ochraně přírody a krajiny (č. 114/1992 Sb.) a zákon o ochraně zvířat proti týrání (č. 246/1992 Sb.) stanovují podmínky, za kterých je možné zasahovat do hnízdění ptáků. Vždy je nutné konzultovat postup s příslušnými úřady nebo odborníky, aby byly dodrženy všechny legislativní požadavky.