📦 K objednávkám nad 2.500 Kč balíková doprava po celé ČR ZDARMA 📦

Jak se zbavit mechu

Mech je krásná rostlina, která má své místo v lesích ale i v okrasných zahradách. Zatímco v lese považujeme mech za nádhernou součást přírody, tak v okrasných zahradách jej už nevidíme moc rádi. Vyloženě za plevelnatou rostlinu je pak mech především v trávníku. Obdobně pak žádoucí je zbavit se mechů v dlažbě, na zídkách nebo z různých betonových povrchů. V článku si popíšeme detailní návod, jak se zbavit mechu v trávníku, na betonu i na dlažbě, a to jak pomocí přírodních prostředků, tak mechanických metod.

 

Co je mech a kdy se mu dobře daří?

Mech je jednoduchá rostlina, která roste na vlhkých a stinných místech. Má rád kyselou půdu a nedostatek slunečního svitu. Je to typická rostlina, která jako první obsazuje nové biotopy, pokud jsou v nich vhodné podmínky.

Mech se šíří spórami a dokáže se rychle rozmnožovat v podmínkách, které vyhovují mechu, ale nejsou ideální pro růst trávy. Příkladem může být podmočený a špatně vysychající trávník pod ovocnými nebo okrasnými stromy, okolo jehličnanů, a ve stinných zákoutích. Takové podmínky nevyhovují travinám a mechy tak dokáží snadno konkurovat a růst na úkor travin.

I zkušeným zahradníkům a majitelům zahrad se mech občas objevuje tam, kde je půda špatně odvodněná, kyselá a má nízký obsah živin. Na tvrdých površích, jako je např. beton, kamenná nebo betonová dlažba, se mech také snadno uchytí. Mech pak vyplňuje spáry v dlažbě a v případě většího výskytu může vytvořit kluzké a nebezpečné povrchy.

 

Jaké podmínky mech preferuje a jak je ovlivnit?

Pro odstranění mechu je důležité uvědomit si, jaké podmínky pro růst mu svědčí. Mech prospívá v prostředí:

  • s vysokou vlhkostí,
  • se stínem
  • kyselou půdou.

Omezení takového prostředí je klíčem pro účinné odstranění mechu. Někdy stačí jen mírně upravit místní podmínky a mechu se zbavíme, nebo aspoň jeho růst významně omezíme.

Například zlepšením odvodnění půdy můžete snížit vlhkost, která zmenší schopnost mechu rychle vyrůst. Zvýšení pH půdy pomocí vápnění můžete zase snížit kyselost, což mechům také nevyhovuje. Dodání živin do půdy pomocí správného hnojiva je účinnou pomocí. Zdravý, hustý a dobře vyživovaný trávník tak dokáže lépe konkurovat mechu, ale i plevelům.

Častým důvodem pro větší výskyt mechů může být i časté a příliš nízké sečení trávníku. Lidově je to tzv. "sečení na ježka" nebo skalpování trávníku. Tráva nízkým sečením ztrácí velkou část svého povrchu potřebnou pro zdárný růst a fotosyntézu. Traviny se pak trápí a živoří – nestačí dostatečně zhoustnout, což ale nevadí mechu (jak jsme už psali výš, tak mech je typický premiant v obsazování nových biotopů).

Udržování dobře odvodněné a živinami vyvážené půdy růst mechu významně omezí.

 

Jak se zbavit mechu v trávníku

Když už mech nějaké stanoviště obsadí, tak jeho odstranění z trávníku vyžaduje kombinaci správné péče o půdu, použití mechanického odstranění, a přírodních nebo chemických metod hubení. I po úspěšném zbavení se mechu ale platí hlavní pravidlo, že vytvořením dobrých podmínek pro růst trávníku zabráníte růstu mechů a naopak. Dbejte proto o pravidelnou péči o trávník a nedejte tak mechu šanci se uchytit.

Provzdušňování trávníku omezuje růst mechu

Provzdušňování trávníku (aerifikace) je prvním z kroků pro zdárný růst trávníku a také v boji proti mechu. Provzdušňování je vlastně cílené vyrábění malých otvorů v půdě, které zvyšují přístup vzduchu ke kořenům trávy. Provzdušňování také snižuje vlhkost půdy, což je pro růst trávy dostačující, ale pro mech nevhodné.

Nejlepší čas pro provzdušňování je na jaře a na podzim, kdy je půda vlhká, ale ne přemokřená. Provzdušňování trávníku je možné provádět strojově s využitím profesionální techniky a následným zapískováním. Provzdušňovat je možné i použitím aerifikačních vidlí, běžných vidlí, aerifikačních návleků na boty s hřeby nebo ručního aerátoru, což je válec vybavený kovovými hřeby. Následné zapískování čistým praným pískem, ideálně křemičitým, pak pomůže půdě volně dýchat. Po provzdušnění obvykle následuje hnojení vhodným hnojivem dle ročního období a typu travin. Hnojením dostaneme živiny přímo ke kořenům trávníku.

Dostatečné hnojení trávníku vytváří podmínky, které nejsou pro mechy vhodné 

Použití správného hnojiva pomůže výrazně zlepšit zdraví vašeho trávníku a dokáže dobře omezit růst mechu. Hnojiva bohatá na dusík podporují růst trávy a zvyšují pH půdy, což mechům nevyhovuje.

Intenzivně namáhané a sečené trávníky snesou hnojení i mnohem častěji a to v rozmezí několika týdnů; obvykle se to týká dětských parků, hřišť, golfových greenů a obdobných silně zatěžovaných travních ploch.

Běžný "domácí" trávník hnojíme alespoň dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Ideálně ale v menších dávkách 4× ročně: v dubnu, červnu, září a říjnu.

Vertikutace

Vertikutace je proces, při kterém se odstraňuje mech a už neživá travní hmota z trávníku. Okrasný trávník se bez vertikutace neobejde a je to suverénně nejvíce zanedbávaná činnost. Jenže právě vynecháváním vertikutace ale pomáháte mechu rozšířit se. A naopak pravidelným prováděním vertikutace mechu zabráníte úspěšně růst, a podpoříte rychlý rozvoj trávy. Po vertikutaci se totiž zlepší přístup vzduchu i slunce do hlouky porostu, což zmenšuje vlhkost, kterou mech potřebuje.

Během vertikutace se nožem a čepelemi vertikutátoru proniká do půdy a odstraňují se vrstvy mechu a stařiny (starých stébel trávy) čímž se zlepšuje průnik vody a vzduchu ke kořenům trávy. Všechen přírodní materiál vyčesaný vertikutací je potřeba vyhrabat. Pomoci si můžeme sekačkou, která hodně odstraněné hmoty sebere do koše, ale ručnímu dočištění drátěnými hráběmi se nevyhneme.

Pro menší trávníky lze použít i vertikutační hrábě, se kterými se ručně mechanicky prořezává tráva v řádcích.

Vertikutaci trávníku je vhodné provádět dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim. Po dokončení vertikutace trávníku ještě pomůžeme dosetím travního semene s širokým spektrem travních druhů. Slabá místa se tak zacelí a trávník zesílí. Mechu se tak bude dařit jen velmi obtížně.

 

Použití přírodních prostředků boje s mechem

Pro ty, kteří preferují ekologická řešení, existuje několik přírodních prostředků, jak se zbavit mechu v trávníku:

  • Ocet: je to účinný přírodní prostředek proti mechu. Smíchejte jeden díl octa se čtyřmi díly vody a rovnoměrně mech postříkejte. Nechte směs působit několik hodin, poté mech mechanicky odstraňte. nevýhoda této metody je, že aplikaci je nutné často opakovat.

  • Jedlá soda: Směs jedlé sody a vody může také pomoci. Smíchejte čtvrt šálku jedlé sody s litrem vody a opět mech rovnoměrně postříkejte. Nechte působit a poté mechanicky odstraňte.

 

Ruční odstranění mechu při malém výskytu

Pokud je mech jen v malém množství, můžete ho jednoduše odstranit ručně pomocí špachtle, speciálního nože, kartáče na mech nebo zahradního nářadí. Tento způsob je časově náročnější, ale stejně účinný.

Pokud v trávníku po mechanickém čištění vzniknou nevzhledná místa, je možné zakoupit nebo si jednoduše připravit tzv. travní náplast. Tu si připravíme smícháním substrátu a písku v poměru 1:1 a do směsi zamícháme travní semeno. Výslednou směs zapravíme na holé místo bez trávníku a dobře zalijeme. Pro brzké zacelení trávníku dostatečně zaléváme. Pozor dávejte při sečení daného místa, abyste sekačkou nesebrali celé, ještě nedostatečně zakořeněné, travní rostlinky.

 

Použití travní směsi do vlhka a stínu

Použití speciálních travních směsí, které jsou přímo určené do vlhka a stínu, je další účinnou metodou v boji proti mechu. Tyto travní směsi obsahují odrúdy trav, které lépe snášejí stín a vlhké podmínky, ve kterých se jinak mechům daří. Travní směsi pro vlhko a stín jsou obvykle odolnější a rychleji rostou než jiné traviny, což pomáhá vytlačit mech z trávníku.

Travní směsi do vlhka a stínu jsou speciálně vyvinuty tak, aby prospívaly v podmínkách, které jsou pro mech ideální. Když v těchto lokacích zasadíte odolnější trávu, poskytnete jí výhodu, kterou mech nemá. Použití vhodné travní směsi tak představuje dlouhodobé a efektivní řešení, které podporuje zdravý růst trávníku a omezuje podmínky příznivé pro růst mechu.

 

Prevence růstu mechu

Klíčem k dlouhodobému řešení problému s mechem je prevence. Ta zahrnuje všechny činnosti, které jsme vyjmenovávali v článku. Pravidelná údržba trávníku – provzdušňování, hnojení, vertikutace, zavlažování, které dohromady pomáhají udržovat zdravý a hustý trávník, který lépe konkuruje mechu.

Zajistěte, aby váš trávník měl dostatek slunečního světla, a pokud je to možné, zredukujte stínování i zadržování nadbytečné vody. Dodržováním těchto kroků můžete účinně odstranit mech z trávníku a udržet svou zahradu zdravou a krásnou.